Pages

31 July 2012

Resipi Biskut Kelapa Tradisional & Moden

         
   Biskut kelapa,antara biskut wajib dibuat setiap tahun .Cara nak buat pun mudah.Nama pun biskut raya mudah.Resipi ni diambil dari buku resipi lama, lagi saya kecik lagi :) Sebab semua pun tak pakai sukatan kan.



          Semua main  pakai cawan. Jadi awas ! Setiap cawan kita dirumah masing-masing tak sama sukatan.Cawan tu jangan besar sangat,jangan kecil sangat.Sedang-sedang je dah memadai .Tapi kan ,kalau rasa tak yakin nak buat kuih tradisional ,boleh juga buat biskut kelapa yang moden punya.Yang ni ada sukatan dan kompomm jadi . Boleh scroll bawah ye.



Biskut Kelapa Tradisional

1 cawan tepung gandum
2 cawan tepung sagu/ubi kayu (Untuk bagi biskut rangup sangat)
1 setengah gelas gula halus
3 biji kuning telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla (Kalau dah pakai kelapa basah yang digoreng sendiri, tak payah esen ni pun takpe.)
Marjerin/mentega ikut basah (orang dulu main agak2 je)
Kelapa kering 50 gm /setengah paket kecil

 Dulu pakai kelapa basah kemudian goreng sendiri. Bau kuih tersangatlah wangi. Sekarang mana nak dapat lagi.




Cara membuatnya
1.Pukul mentega dan gula sampai kembang. Kalau nak guna sikit, guna mentega.Kalau nak guna banyak, guna marjerin. Jimat sikit. Mengenai kebasahan, bila biskut disalut kelapa kering nanti ,biskut akan kering(saya selalu tersedak . haha.).Jadi boleh lebihkan mentega/marjerin kalau nak biskut tak kering.Kadang2 doh boleh jadi kering kalau kelapa terlebih nanti.Pandai2 lah adjust ikut selera:)


2.Masukkan kuning telur satu persatu,esen vanilla ,pukul lagi.


3.Dalam masa yang sama ,ayak tepung gandum dan baking powder bersama.Masukkan dalam mangkuk adunan tadi .Masukkan tepung sagu  dan kelapa kering. Ulikan doh sehingga sebati.


4. Kemudian boleh canai doh  dan guna acuan pelbagai bentuk. Golekkan/salutkan dengan kelapa kering sebagai hiasan.


5.Boleh bakar dalam oven, suhu dalam 140 celcius. Kalau suhu rendah boleh naikkan.Ikut oven jugak sebenarnya.Ada yang cepat panas,ada yang tak .Bukan apa, takut kelapa kering yang kita salut tadi hangus je. Bila biskut kelapa dah keperang-perangan, tandanya dah masak. Selamat mencuba  !
Mampu tak ? Hee.Kalau tak boleh tengok bawah punye resepi.






Biskut Kelapa Moden


530 gm tepung gandum

350 gm mentega
170 gm gula kastor
sepaket kecil kelapa parut kering.(dalam 80-100 gm)
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla


Cara-caranya
1.Pukul mentega,gula dan esen hingga kembang.

2.Masuk telur dan kacau perlahan.

3.Masukkan tepung dan kelapa. Kacau rata.

4. Canaikan doh dan tekap guna acuan yang anda suka. Kalau nak bulat2 kan lepas itu leperkan dengan garfu pun boleh juga

5. Bakar pada suhu 150 celcius selama 15-20 minit/keperang-perangan.

Ok uolss, selamat hari raya !





25 July 2012

Tutorial & Pengenalan Exabytes : Angel affiliate Program


Angel Affiliate Program




            Apa benda la kan Angel Affiliate Program ni?AAP sebenarnya salah satu program Exabytes dimana kita akan pilih iklan yang kita nak iklankan ,kemudian jika ada yang klik dan berminat dengan iklan tu dan urusan jual beli selesai,kita akan dapat paling minimum RM8.Bayaran ikut jenis iklan .


 Contohnya kalau kita promosikan Ebiz beginner plan, bayaran yang kita dapat RM 8.Kalau kita promosikan plan yang lebih mahal seperti Ebiz plus plan, kita akan dapat bayaran sebanyak RM 78. Dan bayaran termahal yang korang akan dapat untuk satu iklan ialah RM388.Siapa nak bagi kan ? Nak cashout kena ratus.fuhh gigil lutut dengar.Sabar~~ Dengar dulu. muahaha.


       Bila korang signup,korang akan dapat RM50 dalam akaun korang. Kiranya korang perlu dapatkan Rm350 je lagi. Cara paling mudah, boleh iklankan plan paling mahal. Kalau ada orang berminat, korang memang terus dapat cashout.Nampak macam banyak gila kan nak cashout. Tapi better kot daripada nak tunggu satu klik dengan bayaran bersen-sen.Sampai bila nak cashout Rm 100?.Unless korang punya trafik tinggi la kan. 



APP ni eloklah bagi mereka yang takde trafik tinggi dan rajin pergi forum.Korang promotekan lah iklannya. Sekali terjual dapat beratus. Dua tiga kali terjual dah boleh cashout. Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit.Dalam hidup kena.berusaha. Tak berusaha, rezeki tak datang bergolek.wakaka


         Jangan risau. Iklan ni tak kira berdasarkan klik.Klik seribu kali pun tak dapat earning.Well halal lagi cara ni daripada iklan yang dikira per klik.Maklumlah. Segelintir daripada korang kan 'jujur' orangnye masa mengiklan. Keutamaan produk ni ialah kita jualkan. Bukan berdasar klik. 


Contoh : Nak web hosting plan? segala plan dan domain ditanggung penuh, hanya RM39 Setahun.Sila klik banner atas.



   Tengok kat atas ni, macam nilah iklannya.Saya pilih iklan ni nak letak kat header.Kalau korang klik pun,saya takkan dapat earning kecuali korang berminat dengan benda yang ditawarkan dan urusn jual beli selesai.ecehok what .daripada blog kosong tanpa iklan dan tunggu cashout nuffnang macam buah tak jatuh-jatuh.Korang boleh jugak promosikan link ,banner dan banyak lagi jenis iklan.Macam-macam ado oi.


Tutorial
 Nak daftar klik sini . Kem.Cara daftar pun senang la sebab takyah klik link activation.Haha.Dasar pemalas buka inbox.



Klik free sign up macam kat atas ni




Klik sign up today macam kat atas ni



Isikan form diatas. Dan create akaun anda.Ok selesai.Mudah kan?


Tu jelah alternatif lain selain nuff,churpchurp dengan says. Kegembiraan haruslah dikongsi bersama.

26 May 2012

Pengalaman dan Soalan Temuduga Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP)


Pengalaman interview yang UTHM Johor. Berikut soalan-soalan semasa temuduga Ijazah Sarjana Muda Pendidikan. Aku mohon Degree Pendidikan Universiti Malaya. Tapi open market. Sebab lecturer matrik suggest amik course ni, Aku masuk dewan interview. Ada 3 orang panel kalau tak silap.
Panel : "Tolong kenalkan diri awak. Tapi saya nak awak pergi ke hujung dewan dan kenalkan diri" 
Aku pun berjalan ke tengah dewan yang besar tu.
Aku :   "Dekat sini "? 

Panel : "Belakang lagi". 

Aku :  "Assalamualaikum, Nama saya ...

Panel : "Tak dengar" 
Aku naikkan tone suara aku.

Aku :  "Nama saya..

Panel : "Kuat sikit.Tak dengar" 
Last-last aku pilih jerit.

Aku : "Nama saya

Panel : "Sedap nama awak. Awak kacukan ke? orang Bugis ?
Mungkin sebab tengok nama ayah kot.

Aku :  "Oh taklah, saya ni melayu tulen." 

Panel :"Keturunan melayu betul ke?"  

Aku : "Ada sikit Cina  " 

Panel : "Why do you want to be a teacher. Give your reasons why"  
Tiba-tiba terjah soalan BI. The key is. Jawab dalam bahasa yang panel tanya

Aku : "It is my ambition since i was in primary school. And people around me including my mum and dad ,they really support me...

Soalan kenapa aku nak course ni
SPoint aku, aku ni membesar dalam kalangan warga pendidik .Memang minat mengajar..Bila buat sesuatu dengan minat, tak rasa penat ata  bosan memandangkan aku mudah bosan dengan sesuatu .Aku seronok mengajar dan tak rasa mengajar itu sebagai suatu pekerjaan yang membebankan. Konon.

Panel : "Do you know Hang Tuah? What do you know about him? "Do you agree with some of Malaysian saying that Hang Tuah never exist in our history? Tell us why?"

Soalan isu semasa. 
Aku cakap tak setuju. Sebab dah banyak penulisan, yang telah merekodkan mengenai kewujudan beliau .Kisah beliau bukannya disampaikan olok-olok melalui lisan sahaja  melalui penceritaan penglipurlara seperti kisah dongeng yang lain. Kita ada sumber luar yang menyokong kewujudan Hang Tuah.

Panel : "Awak tahu tahu apa open market?" 
Aku : "Tahu.Kena cari kerja sendiri dan tak terikat dengan kementerian.
Panel : "Awak yakin boleh? Sanggup tak cari kerja sendiri? Ok? " 
Aku : "Ya saya yakin'' 
Aku bantai yakin aje. Padahal dalam hati. Haha
Panel : "Awak boleh menyanyi?"(sambil tengok sijil koir)
Aku  "Huh? saya budak koir" 
Panel : "Okay nyanyi satu lagu. Tak kisah lagu mawi ke, siapa ke." 
Aku pun layan je panel lelaki ni. Hahaha
Aku :  "It all begin at a show one weekend. I was a friend of your cousin . (bantai lagu random awesome) " 
Panel : "Dalam sijil nampaknya awak pernah belajar taekwondo. Tunjukkan boleh? (dia senyum lebar"
 Aku : "Err. Saya pakai kain ni.  Taekwondo banyak main kaki. 
 Panel : "Awak tunjukkan bunga sikit je. Boleh?"   
Aku pun tunjuk gaya sparing guna tangan,Then angkat kaki rendah.

 Panel : "Apa lagi kelebihan awak?"
 Aku : " Debat? "
Panel : "Cuba berdiri sekejap dan berdebat"

 "Pemansuhan PTPTN akan menjejaskan banyak pihak terutama keluarga berpendapatan rendah, pihak universiti swasta, dana pembelajaran. Sukar untuk sistem sedia ada. Haa aku pun tak ingat.


Panel : "Awak boleh mengaji? Mengaji satu surah.Tak kisah apa-apa surah" (Sambil penemuduga tengok sijil tilawah) 
Aku : (Baca satu surah pendek)
Panel : "Saya tengok muka... .muka awak ni ... macam patung la. Kihkih"
Sempat melawak. Nak psiko ke apa ni. Duk aku berpikir dorang terus tanya lagi. Macam peluru wa cakap lu. Soalan menteri pulak. Kali ni sejujurnya banyak sangat aku tersasul dengan gelaran. Sebab biasa gelaran kita akan ambil mudah kan ?

Panel : "Siapa Ketua Menteri Johor?" 

Panel : "Siapa Sultan Johor?
Panel : "Siapa Ketua Menteri Kelantan"
Panel : "Siapa Menteri Pelajaran?
Panel : "Siapa nama Yang di-Pertuan Agong?
Panel : "Siapa Yang dipertua Negeri Melaka?
Panel : "Siapa Ketua Menteri Melaka" 
Panel rancak tengok sijil aku. Rancak betul. Letak dalam fail plastik je pun. Bertingkat. Pastu tengok application aku.

Aku mohon UM & UPM rasanya. UM sebab aku memang nak cikgu open market. Situ je ada. Upm pulak sebab abang suggest.

Research University
Pilihan pertama : Ijazah pendidikan  sains -open market (UM)
Piliahn kedua : Ijazah Biology (UPM)
Pilihan ketiga : Ijazah Microbiology (UPM)

Ada 9 lagi pilihan tak ingat.

Panel : "Awak mohon doktor kan. Ini ada ni?" 

Aku : "Erk? Saya tak pernah mohon mana -mana nak jadi doktor. Tak pernah terpikir pun nak jadi doktor." 
Mungkin sebab aku pilih guru pilihan pertama je. Yang bawah semua bachelor Biology, Bachelor microbiology.

Panel : "Bukan awak nak jadi Saintis ke? Bio A ni. Second choice awak minta saintis kan?
Aku : "Saya memang nak jadi cikgu dari dulu.Tak berminat pun dengan bidang kritikal ." 
Panel : "Awak rasa awak mampu kekalkan keputusan semester satu awak ni? Keputusan akan datang ni jadi lagi teruk ke lebih baik ?? 
Aku : "Saya tak berani nak cakap sebab mungkin akan jatuh .Semester dua tak senang maca, semester satu." 
Panel : "Awak yakin ni awak nak jadi guru? Sebab awak letak pilihan pertama ni. Kalau kami bagi markah tinggi kemudian awak tolak tawaran. Awak bertukar pilihan ke bidang lain macam mana?" 
Panel : "Saya memang yakin itu yang saya nak dari dulu lagi. InsyaAllah saya tak mungkin bertukar fikiran kot " 


"Kos pilihan awak kat UM ni ada lebih 10 000 permohonan. Awak yakin ke awak dapat jadi guru? 

Soalan psikologi. Psiko ye. Jadi jawab dengan tenang. Jangan goyah keyakinan tu. Haha. Aku konpius. Nak cakap yakin kang cakap gebang. Kalau cakap tak dapat rasanya tawaran kang dicakap kurang keyakinan. So aku jawab acah humble. Hahaha.

"Mungkin pendapat orang lain berbeza. Mungkin ya mungkin tak. Tapi bagi diri saya,saya kena yakin dengan diri sendiri. Kalau ada rezeki ada lah. Kalau takde takpelah. Ada tempat lain untuk saya Inshaa Allah.
Panel : "Ada apa-apa soalan? Bukan kami yang menentukan awak masuk ke universiti ini. Kami cuma memberi markah je. " 
Panel pasif : "Ada apa-apa pesanan ke wasiat ke?" 

"Takde rasanya. Saya cuma harap saya dapat menyambung pelajaran ke universiti yang saya mohon tu lah (buat muka kesian) 

Panel : "Bukan kami yang tentukan. Bergantung juga pada awak(Senyum)"



Aku angguk dan ucap terima kasih. Masa balik terdengar panel berbisik."Semua budak ni tahu". Bersyukur la juga dapat panel lelaki. Perempuan kan hmmmm. Pengalaman yang 'hebat kot' di meja pendaftaran sebelum masuk ditemuduga. Perempuan  perempuan  perempuan. Emosi separuh mati. Kalah penemuduga. Hahaha.


Update : Aku tak dapat pun masuk UM sebab pointer second sem matrik jatuh teruk. Betul la orang tu cakap. If markah temuduga tinggi pun keputusan exam tak cun. Tak guna juga. Oh btw. Panel tu semua panel UPM. Ceh patut beriya suh jadi saintis upm. And yes. I dah graduated kos microbiology dari upm. So goodluck semua :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...